Maatschappelijke Stage

Zit jij op voetbal of jazzdance of ben je lid van de muziekvereniging? Grote kans dat jouw trainer of begeleider een vrijwilliger isVaak is dat iemand die er geen geld voor krijgtVrijwilligers maken het mogelijk dat bijvoorbeeld de sportvelden gemaaid worden, er leuke activiteiten georganiseerd worden, de kantine netjes is  en ga zo maar door. Voor de samenleving zijn vrijwilligers onmisbaar. Gelukkig kan iedereen - oud of jong - iets betekenen voor een ander. Dat vindt Het Noordik ook. En daarom gaan onze leerlingen op Maatschappelijke Stage. Je gaat dan nuttig, zinvol werk doen, zonder dat het met school, leren of betaald werk te maken heeft. Je zult zien hoe leuk dat is! 

“Vrijwilligerswerk is genieten, voor de ander en voor jezelf!”
Romy uit leerjaar 3 is vrijwilliger en helpt ouderen. Waarom doet ze dat? Voor een ander, maar zelf krijgt ze er ook een goed gevoel van.

Maatschappelijke Stage in leerjaar 1 & 2

Onze leerling vertelt hoe zo’n stage eruit ziet in het eerste en tweede leerjaar. 

In klas 1 doen we aan het eind van het jaar klusjes in onze eigen buurt. We ruimen dan zwerfaval op, maar poten ook plantjes bij een verzorgingshuis of maken kunstwerken school. Ook gaan we een dagje helpen bij onze ouders, opa of oma of een ander familielid. Je kunt dan zien wat voor werk papa of mama doet. Na de stage laten we op school een foto zien van wat we gedaan hebben. Ook komt de klusjespolitie langs om te kijken hoe het gaat. Dat is niet eng hoor, maar juist gezellig!”

 

 

 

 

Noordik Doet Dag

Tijdens een Noordik Doet Dag, in het tweede leerjaar, gaan leerlingen in groepjes op bezoek bij maatschappelijke projecten. Ook steken ze zelf de handen uit de mouwen!  

Noa en Le Ann gingen helpen in een verzorgingshuis, al hadden ze daar niet zoveel zin in. Oh ohzou dat wel goed gaan... Maar dat viel mee. Later vertellen ze erover:  

In dat verzorgingshuis wonen mensen die al een beetje dement zijn. Eerst kregen we een kaartje en moesten we om de beurt iets over onszelf vertellen. Dat was erg grappig. Daarna gingen we sjoelen. Een mevrouw kon niet zo goed tegen haar verlies, dus hebben we haar maar laten winnen. Het was een gezellige ochtend en we hebben er veel van geleerd! 

Maatschappelijke Stage in leerjaar 3

Ook in het derde leerjaar ga je op Maatschappelijke Stage bij een vrijwilligersorganisatie. Het leuke is, dat je dit keer zelf je stageplek mag uitkiezenbijvoorbeeld je eigen sportvereniging. De stage duurt 15 uur en je krijgt een contract. In een logboek kun je zien wat je moet doen en wat je al hebt gedaanAls iets anders of beter kan, laat je stagebegeleider jou dit weten. Naderhand vul je een vragenlijst in, want we zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw ervaringen. Uit de ingevulde enquêtes blijkt dat de meeste leerlingen verrassend positief zijn over hun Maatschappelijke Stage.

 

 

 

 

Certificaat

Na drie leerjaren krijg je een prachtig certificaat voor je Maatschappelijke Stages. Ook bij je vervolgopleiding kan dit goed van pas komen.