Wat leer je allemaal op de Van Renneslaan?

We hebben een gevarieerd aanbod in vakken. Hieronder lichten we een deel daarvan uit.

Aardrijkskunde

Het leukste vak wat er natuurlijk is, wordt ook aangeboden in alle vier de leerjaren op de CR. Aardrijkskunde. Dit vak wordt in de onderbouw twee keer in de week gegeven en in de bovenbouw vaker als je het vak ook kiest als examenvak. Tijdens lessen kijken we naar informatie uit het nieuws, gesteentes en doen we proefjes.We proberen naast het werken in de methode ook met jullie naar buiten te gaan voor experimenten en excursies. Voorbeeld: In leerjaar 2 gaan we met jullie naar de Grebbeberg voor een gave excursie over de Rijn en de stuwwal de Grebbeberg. Laarzen aan, grondboringen doen, lopen klimmen en klauteren. Hot topics als klimaatverandering en duurzaamheid kunnen natuurlijk ook niet ontbreken!  (als Gretha Tuhnberg in Almelo was geboren had ze zeker weten op het Noordik gezeten). Kortom, we maken er wat van!

Techniek

Er is geen vak dat zo snel verandert als het vak Techniek. De techniek en technologie ontwikkelt zich in rap tempo en is overal om ons heen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan jouw mobieltje, de kleding die je draagt en alle techniek die komt kijken bij een voetbalwedstrijd of in de ziekenhuizen. Bij ons op school gaan we samen met jou ontdekken of jij interesse hebt in techniek en de wereld van morgen. Dat doen we door te kijken naar techniek, door zelf producten te ontwerpen en te maken. En of techniek alleen voor jongens is? O zeker niet. Bij ons op school gaan alle jongens en meisjes werken met verschillende materialen, gereedschappen en machines. De handen uit de mouwen dus!

Bekijk hier het filmpje van onze eigen gemaakte hologram. 

 

 

Geschiedenis

Tijdreizen bestaat niet? Wel bij de geschiedenislessen op het Noordik.

In de lessen geschiedenis maken we een tijdreis naar het verleden. Daarbij staat de mens centraal. We hebben het over daders en slachtoffers van oorlog en geweld. Over dromers en denkers over vrede. Over uitvinders en uitglijders. Over mensen die de loop van de gebeurtenissen bepaalden. En omdat het heden voortkomt uit het verleden, gaat geschiedenis dus eigenlijk over ons. In de eerste twee schooljaren maak je een chronologische tijdreis die gaat van de mensen in de steentijd tot het tijdperk van de computer. Interessante gebeurtenissen en flarden politiek, geloof, economie en wetenschap komen voorbij. Tijdens excursies en speciale opdrachten brengen we de geschiedenis nog dichterbij. Kies je in de bovenbouw geschiedenis, dan duiken we dieper in thema’s als de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de ontwikkelingen van de laatste 30 jaar. Bij geschiedenis komt het verleden echt tot leven!

Duits

Na klar!

Wist je dat maar liefst 100 miljoen mensen in Europa Duits spreken? De kans bestaat dat je op vakantie gaat naar onze oosterburen of dat je in je latere werk met hen te maken krijgt, dan is het wel handig om een woordje Duits te kunnen. Wij bieden in klas 1 het vak Duits al aan. De methode die we gebruiken biedt online veel mogelijkheden. Daarbij mag je bij ons in de les gebruik maken van onze laptops en iPads.


In de bovenbouw staat de onvergetelijke werkweek naar Berlijn gepland!

Beeldende vorming

Ben jij ook zo’n creatief persoon die het leuk vindt om dingen te bedenken en te maken? Dan ga jij vast en zeker veel plezier halen uit het vak beeldende vorming. Je leert om jouw ideeën om te zetten in een werkstuk. De ene keer door een tekening te maken, de andere keer door te schilderen, boetseren, te werken met hout enzovoort. Je leert ook over de betekenis van kunst en naar kunst te kijken om je heen.

En ook als jij van jezelf denkt dat je niet zo creatief bent, is dit een leuk vak! Want je zult er namelijk achter komen dat iedereen op zijn eigen manier creatief is. Want misschien ben jij nog niet zo handig met een potlood, maar ben jij wel heel goed in het bedenken van verrassende oplossingen en originele ideeën. Een belangrijke eigenschap die je bij dit vak extra oefent en ontwikkelt. Een mooie eigenschap die je bij jouw beroep later ook zeker nodig zult hebben. 

Biologie

Op het Noordik wordt biologie gegeven, een vak over de natuur om je heen. Maar ook hebben wij het over je lichaam en hoe alles werkt om je in leven te houden. Zo houden wij bijvoorbeeld een hartpracticum, dan onderzoeken we een echt hart. Ook gaan wij dieper op de zintuigen (zien, ruiken, proeven, voelen, horen) in en onderzoeken wij de kleine natuur door een microscoop heen. Biologie is dus een vak waarin je op veel verschillende manieren zult kijken naar jouw lichaam en omgeving.

 

 

Nederlands

Op de basisschool ken je het vak taal, daar lijkt ons vak ‘Nederlands’ heel erg op! Vooral in het begin zullen we bezig gaan met onderwerpen die je al kent. Hoe vind je bijvoorbeeld de persoonsvorm in een zin? En moet ‘wordt’ nu met alleen een d of dt? Ook gaan we heel veel leuke boeken lezen! Misschien doen we net als dit jaar wel weer mee met ‘de Weddenschap’ en gaan we samen een uitdaging aan! Verder werken we in de onderbouw ook met thema's en ga je voor Nederlands bijvoorbeeld een prentenboek maken of een poster ontwerpen voor het schoolfeest.

We werken in ons werkboek, maar oefenen ook veel digitaal. We kijken filmpjes, maken opdrachten en spelen af en toe een quiz. In de bovenbouw gebeurt dit ook. Daar oefenen we ook nog meer met schrijven en presenteren. Om met een goed gevulde rugzak het examen in te gaan, sluiten onze schoolexamens goed aan op de centrale examens.

NaSk (Natuur/Scheikunde)

Heb je je wel eens afgevraagd hoe je shampoo maakt of hoe zout uit zeewater gehaald wordt? Waarom een ijsblokje op water drijft en hoe elektrische apparaten werken? Dat soort vragen beantwoorden en onderzoeken we tijdens de NaSk lessen. NaSk is een afkorting van Natuur- en Scheikunde en dit vak heeft te maken met alles om je heen. Bij dit vak doe je onderzoek naar verschillende natuurkundige- en scheikundige verschijnselen. Onderzoeken doe je door vragen te stellen, maar ook door zelf onderzoek te doen. We maken gebruik van een boek, maar natuurlijk doen we ook regelmatig practicum. In klas 2 heb je voor het eerst NaSk. Vanaf klas 3 zijn er twee aparte vakken natuurkunde (nask1) en scheikunde (nask2). Scheikunde (nask2) kun je alleen volgen als je een mavo leerling bent. Natuurkunde wordt aangeboden bij alle niveaus. Kies je een technisch profiel (PIE & BWI) dan is het zelfs verplicht. 

Wiskunde

Wiskunde is een geweldig, nuttig en belangrijk vak. Op de basisschool ken je het vak als rekenen. Maar wiskunde is veel meer. Je gaat aan de slag met een passer, geodriehoek en rekenmachine.

Je leert hoe je grafieken moet aflezen en waarvoor je een grafiek gebruikt. Procenten, breuken en plus- en minsommen komen ook weer aan bod bij de wiskunde lessen. Soms werken we niet alleen in de klas maar ook op ons rekenplein.

Waarom is wiskunde nu zo belangrijk? Je hebt wiskunde op veel momenten nodig. Bijvoorbeeld als je een dagje gaat shoppen tijdens de sale. Hoeveel korting krijg ik?

Tijdens het bakken van een heerlijke cake komt er veel wiskunde bij kijken. Hoeveel ml melk heb ik nodig? Hoeveel gram meel? Als je dit niet goed doet, smaakt die heerlijke cake nergens naar. Als je het goed doet, kan het de lekkerste cake van de wereld worden. Hierbij is timing ook belangrijk, anders brandt de cake aan. En tijd is ook wiskunde.

Godsdienst / maatschappijleer

Je leert bij godsdienst/maatschappijleer veel over geloven en levensbeschouwingen die voorkomen in een democratisch Nederlandse samenleving. Je doet kennis op over verschillende feesten, gewoontes, symbolen en verhalen, hierbij staat de mens en cultuur centraal.


In klas 1 en 2 staat het vertelproject op het programma. Een verhaal uit een andere cultuur wordt aan jou verteld door een echte verhalenverteller. Ook zijn we benieuwd naar jouw eigen levensverhaal en wat jij belangrijk vindt in het leven. Onderwerpen als pesten, eenzaamheid en duurzaamheid van onze aarde worden besproken. Luisteren naar een ander is hierbij een must.


Hoofdstukken worden afgesloten met een open boek duo toets waarbij moeilijke vragen worden gesteld. Je gaat zelf met een andere leerling op zoek gaat naar goede antwoorden. Jullie mening is hierbij belangrijk. Wel altijd je mening toelichten.
Aan het einde van klas 1 gaan we met elkaar een kijkje nemen in verschillende gebedshuizen in Almelo. Eventuele vooroordelen kun je op deze manier bijstellen. Je leert dus veel over jezelf, en ander en soms ook over het goddelijker.

In de bovenbouw heb je keuze uit 5 profielen

In de bovenbouw heb je keuze uit maar liefste 5 profielen; 

- Zorg & Welzijn

- Economie & Ondernemen

- Dienstverlening & Producten

- Bouw, Wonen & Interieur

- Produceren, Installeren & Energie

 

Op deze pagina lees je er meer over.