Vmbo-bb

Basisberoeps-gerichte leerweg vmbo (bb)

Jouw vmbo-avontuur op het Noordik begint aan de Van Renneslaan. Hier kun je de basisberoepsgerichte leerweg volgen. Je krijgt dan een aantal theoretische vakken maar ook praktijkvakken, verschillende leuke thema`s en LOB ( Loopbaanoriëntatie en –begeleiding). Zo kun je een goede keuze maken voor een beroepsprofiel in de bovenbouw.

In de bovenbouw krijg je veel praktijk in het door jou gekozen profiel, zo’n 14 uur per week, en je kunt kiezen uit verschillende keuzevakken.

Je doet uiteindelijk examen in de vakken die passen bij het door jou gekozen profiel.

Wist je trouwens dat je met je vmbo bb-diploma terecht kunt op mbo niveau 2?

Kleine klassen

De klassen zijn niet groot. Dat is prettig voor jou, want zo heeft de docent extra veel tijd voor je! 

Vmbo-profielen

 • Bouw, Wonen, Interieur (BWI)

  Bouwen wonen en interieur (BWI) bereidt de leerlingen voor op een loopbaan in de bouw en alles wat daarmee te maken heeft. Bij Bouwen, Wonen en Interieur maak je kennis met de volgende vakgebieden: Infra, Metselen, Timmeren, Schilderen en Meubelmaken & Interieurbouw.

  Je gaat aan de slag met verbindingen boven maar ook onder de grond, metselen, lijmen, stukadoren, tegelzetten, voegen en het stellen en isoleren van muren. Je gaat daken, kozijnen, deuren, ramen ontwerpen en maken en je ontwerpt belettering. Ook ga je echt aan de slag met hout. Schetsen, tekenen en maken van meubels. Het leren computertekenen, plannen maken en aansturen van anderen hoort er ook bij. Of misschien ontwerp je wel je eigen huis of slaapkamer. 

  Bekijk hier het filmpje van dit profiel. 

 • Diensten en Producten (D&P)

  Samen met je medeleerlingen ga je actief aan de slag. Je leert hoe je een evenement moet organiseren en presenteren of uiteindelijk te verkopen, denk maar aan een party of misschien wel een videospel. 

  Ben jij een GT leerling, dan kun je ook voor dit profiel kiezen. 

  Bekijk hier het filmpje van dit profiel 

 • Economie en Ondernemen (E&O)

  Voor commercieel ingestelde leerlingen is er het profiel Economie en Ondernemen (E&O).

  Hoe wordt er gewerkt binnen bedrijven en winkels?  Hoe ga je met klanten om? Hoe richt je een winkel in? Hoe run je een webshop? Hoe komt een pakket op de juiste bestemming? Hoe kan je secretarieel ondersteunen bieden? Dit leer je allemaal in de profielmodules en keuzevakken van Economie & Ondernemen.

   

  Bekijk hier het filmpje van dit profiel. 

 • Produceren, Installeren en Energie (PIE)

  Produceren, Installeren, Energie (PIE) is er voor de leerlingen die uitstekend uit de voeten kunnen bij productie- of installatiebedrijven. Binnen dit profiel maak je kennis met basisvaardigheden uit de elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek.

  Je kan verschillende modules volgens zoals ontwerpen en maken en besturen en installeren. Daarnaast zijn er verschillende keuzevakken waar je uit kan kiezen zoals Robotica. Hier kun je later veel kanten mee op!

  Bekijk hier het filmpje van dit profiel. 

 • Zorg en Welzijn (Z&W)

   

  Het profiel zorg en welzijn is voor leerlingen die graag met mensen in alle soorten en maten om willen gaan. Je werkt en leert werken voor verschillende doelgroepen: ouderen, kinderen, volwassenen of mensen met een beperking. Met een diploma zorg en welzijn kan je een opleiding volgen in de zorgsector, het welzijnswerk, de uiterlijke verzorging, de horeca, de facilitaire dienstverlening, het toerisme of de sport.

  Zo leer je bijvoorbeeld hoe je mensen helpt met persoonlijke verzorging, volg je kooklessen, organiseer je activiteiten en ook het schoonmaken hoort er af toe bij. Als je een mensenmens bent kom je bij het profiel Zorg & Welzijn goed tot je recht.

   

  Bekijk hier het filmpje van dit profiel. 

PIE - Produceren, Installeren en Energie (onderdeel lassen)
Zorg & Welzijn - afdeling keuken
Economie & Ondernemen
BWI - Bouw, Wonen en Interieur
D&P - Dienstverlening en Producten

Wat is LOB? (Loopbaan Oriƫntatie Begeleiding)

Op onze school proberen wij je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomst. Dit doen we in klas 2 door o.a. lessen LOB aan te bieden. LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Elke maandagochtend draai je 2 lesuren mee met een profiel. Een profiel is een richting die je bij ons kunt kiezen in de bovenbouw bijv. BWI ( Bouwen, wonen en interieur) of Z&W ( Zorg &Welzijn). Bij elk profiel ga je een periode van 5 tot 6 weken “sfeer proeven”. Zo kun je zien welk profiel het beste bij je past. Verder voer je met je mentor/coach gesprekken over je toekomstplannen en welk profiel daarbij zou kunnen passen. Ook bezoeken we elk jaar een aantal bedrijven om te kijken hoe het er in de praktijk aan toegaat en gaan we  naar de BeroepenDoedagen in Hardenberg. Hier presenteren zich alle mogelijke vervolgopleidingen in een hele grote hal en kun je heel veel informatie krijgen.

Via een studiewijzer in magister is ook nog eens ontzettend veel informatie over de profielen, vervolgopleidingen en bedrijven te vinden. Samen met je mentor/ coach bekijk je de filmpjes en bespreek je of ze bij je passen.

Ook is er een thema helemaal aan LOB gewijd. Tijdens de mentor/coach-contacturen ga je hiermee aan de slag. In dit thema zitten o.a. interessetesten en beroepskeuzetesten en allerlei andere opdrachten waarmee je goed wordt voorbereid om de juiste keuze te maken.

Zorg & Welzijn - afdeling keuken
Economie & Ondernemen
PIE - Produceren, Installeren en Energie (onderdeel lassen)
BWI - Bouw, Wonen en Interieur
D&P - Dienstverlening en Producten