Vakken

Dit ga je leren!

Bij Het Noordik krijg je veel verschillende vakken. Hier check je alvast wat elk vak inhoudt.

Talen

  • Nederlands

    Ontdek wat er allemaal kan met taal

    Het is echt een ontdekkingsreis, je jaren op de middelbare school. Je zult op die reis ook veel ontdekken over onze taal. In de onderbouw besteden we veel aandacht aan spelling, begrijpend lezen, presenteren en schrijven. Je krijgt veel digitaal oefenmateriaal. Boeken ontdekken, lezen dus, vinden we héél belangrijk. Daarom vervalt soms de gewone les en pakt iedereen een boek! In de bovenbouw borduren we voort op wat je hebt geleerd in de onderbouw én gaan we een stapje verder. Bijvoorbeeld met het schrijven en presenteren van goede teksten. Ook nodigen we elk jaar een schrijver uit. En raad eens wie deze auteur mogen interviewen...?!

  • Frans

    Wereldburgers spreken Frans

    Frankrijk is handelspartner van Nederland en favoriet vakantieland. Frans is de belangrijkste voertaal in de EU en bij de VN. Met een moderne Franse lesmethode en de iPad om verder te werken op je eigen niveau, ga je aan de slag met lezen, luisteren, spreken, schrijven en een vleugje cultuur.

    In de onderbouw krijg je Taaldorp: in dit Franse dorp op school moet je je redden in verschillende situaties. Vanaf klas drie kun je je inschrijven voor Delf (Diplôme d’Etude de Langue Française) en een internationaal erkend certificaat halen. Ook de werkweek naar Parijs, in de vijfde klas is ‘superbe’!

  • Duits

    Na klar!

    Maar liefst 100 miljoen mensen in Europa spreken Duits. Ga je op vakantie naar onze oosterburen of krijg je in je latere werk met hen te maken, dan is het maar wat handig als je goed Duits spreekt. In de brugklas beginnen de Duitse lessen. De lesmethode en iPad geven veel mogelijkheden om zelfstandig te leren. Ook in de bovenbouw blijft dat zo. Er staan toffe excursies op het programma. Neem bijvoorbeeld het kerstshoppen op de ‘Weihnachtsmarkt’ in Münster en de onvergetelijke werkweek in Berlijn.

  • Engels

    With the English language, you are at home anywhere!

    Wist je dat veel Nederlanders Engelse boeken lezen? Engels is dan ook een prachtige taal. Tijdens het vak Engels gaat je lesboek open en doe je extra oefeningen met je iPad. Daarnaast maak je kennis met Engelse poëzie, romans, toneel en songteksten. Ben je van plan na afronding van je schoolopleiding te gaan reizen of studeren? Tijdens de werkweek naar Londen kun je jouw kennis van het Engels al in de praktijk brengen. Wil je nog beter worden in Engels, dan is Anglia of Cambridge [doorlinken?] misschien wel wat voor jou!

  • Anglia en Cambridge

    Gateway to the world

    Elke leerling volgt het vak Engels. Wie dit vak nog beter wil leren beheersen, kan 1 uur in de week Anglia of Cambridge volgen. Anglia richt zich op onderbouwleerlingen. Cambridge, voor de bovenbouw, bereidt je voor op je vervolgopleidingen aan universiteit of hbo (waar het onderwijs vaak in het Engels is). Leerzame en gezellige lessen op verschillende niveaus, van makkelijk tot enorm moeilijk. Voor de lessen gebruiken we de krant, YouTube, Netflix en natuurlijk de iPad.

Klassieke talen verrijken je

Op het gymnasium krijg je les in de twee klassieke talen die ons nog altijd uitdagen en verrijken. Met Latijn begin je in de brugklas, Grieks komt er in de tweede klas bij. De lessen gaan over taal en cultuur. We duiken in een tijd zonder auto’s, elektriciteit of mobiele telefoons, maar mét goden, godinnen, gladiatoren en mythische figuren.

Ook al komen deze talen uit de oudheid, de lesmethode is modern en sluit aan bij wat je in de 21e eeuw moet weten en kunnen. Daarnaast zijn er excursies, bijzondere activiteiten en als klap op de vuurpijl de werkweek naar Rome!

 

 

 

 

 

Kunst en cultuur

  • Muziek

    Wauw… gaaf!

    Een muzieklokaal met een studio. Een keyboard of computer voor elke leerling. Leren drummen, gitaarspelen of zingen. Of misschien wel je eigen muziek componeren. Muziek is echt een gaaf vak!

    In de onderbouw kun je meedoen aan de Talentenbende, ‘The Voice van Het Noordik’ en natuurlijk de musical. In de bovenbouw komen daar nog 'The Young Knights of the Proms’ (met het Orkest van het Oosten) en ‘De Ereprijs’ (internationaal componeerproject) bij.

    Voor leerlingen die de muziek in willen of naar het conservatorium, is er de ArtEZ Conservatorium Vooropleiding.

  • Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV)

    Kijk om je heen en je ziet kunst

    Je kleren kies je zorgvuldig uit, je zorgt dat de kleuren matchen. Daar heb je fantasie voor nodig. Misschien draag je wel ‘designer sneakers’? Die heeft iemand bedacht. Ook je fiets, de gebouwen onderweg naar school, de muziek die je luistert… zijn door iemand ontworpen. Je denkt er niet zo over na, maar al die zaken om ons heen zijn voortgekomen uit een creatief brein. Daarover gaat het bij CKV. Je leert van alles over muziek, fotografie, beeldende kunst, theater, architectuur en nog veel meer! We maken filmpjes, foto’s, vlogs, een website en bezoeken Culturele Activiteiten van Professionals (CAPS), zoals het Rijksmuseum.

    CKV is verplicht voor alle vierdeklassers.

  • Drama

    Lichaamstaal vertelt meer dan je denkt

    Op school ga je regelmatig presentaties geven. Daarom trainen we bij drama (een vak dat begint in havo 2) op een leuke, speelse en uitdagende manier jouw ‘presentatievaardigheden’. Je leert vol zelfvertrouwen voor de klas te staan, je stem goed te gebruiken, samen te werken en elkaar op een prettige manier feedback te geven. En daar heb je je hele leven iets aan!

    Een spannend en supergaaf onderdeel van de dramalessen is improviseren! De dramalessen worden afgesloten met de improvbattle op het grote podium in de aula.

  • Beeldende Vorming

    Tekenen + handvaardigheid = kunst

    Word jij blij van het maken van mooie dingen? Dan kun je bij de vakken tekenen en handvaardigheid je hart ophalen. Je leert technieken en materialen kennen en gebruiken. Kleuren en vormen komen aan de orde. En ook allerlei begrippen en kunstenaars.

    Daarnaast leer je om beter tekijken. Naar kunst, naar vormgeving, naar alles om je heen. De bedoeling is dat je op een creatieve manier leert problemen oplossen, verbanden leggen, ideeën onder woorden brengen en vormgeven. Kies je in de bovenbouw het vak kunst, dan ga je nog dieper in op het maken van eigen werk. Kom maar op met die potloden, inkt, verf, hout, klei, karton, gereedschappen en digitale programma’s zoals iMovie en Photoshop!

Godsdienst: Ik zie ik zie wat jij niet ziet

De wereld om je heen is niet zwart of wit. In de lessen levensbeschouwing helpen we je om een zaak van meer kanten te bekijken. Na een kleine lesinstructie ga je op onderzoek uit, vaak in een groepje. Samen ga je aan de slag en bepaal je hoe je gaat werken en met welke materialen. Je leert van elkaar en met elkaar. In de eerste jaren ligt de nadruk op de drie grote godsdiensten jodendom, christendom en islam.

Aardrijkskunde

Reizen door de wereld

Ontdek de wereld met je iPad. Van de diepste lagen in de bodem tot de verste planeet in ons heelal. De aardrijkskundelessen zijn digitaal. Zo lijken de vulkanen, aardbevingen en tsunami’s levensecht. Dankzij apps en internet wordt de reis alleen maar uitdagender! Af en toe een Kahoot, een filmpje maken van je eigen weerbericht, een natuurramp onderzoeken of een vreemde cultuur bezoeken, al dit soort onderwerpen komen langs.

Je vergroot je kennis, maar leert ook samenwerken, presenteren, ontwerpen en andere vaardigheden die je in de toekomst nodig zult hebben.

Biologie gaat over alles wat leeft

Wat kun je je voorstellen bij ‘alles wat leeft’? Nou, bijvoorbeeld de werking van je organen. Of de relaties van verschillende soorten planten en dieren onderling. Dat zijn allemaal onderwerpen die bij biologie aan de orde komen. In de onderbouw leer je van veel biologische zaken de basis. Elk leerjaar ga je dieper in op de stof, in theorielessen en practica. Je leert onderzoeken, je leert met de microscoop werken, je leert over anatomie en over ecologie.

Sommige practica worden verzorgd door studenten van de universiteit. En wie wel van een uitdaging houdt: alle examenkandidaten nemen deel aan de jaarlijkse biologie olympiade.

Economie: leren en ervaren

Vanaf de tweede klas maak je kennis met economie en bedrijfseconomie. Bij economie gaat het over bijvoorbeeld: werk en inkomen, sparen en lenen, overheid en internationale handel. In de bovenbouw kijken we met een ‘economische bril’ naar de wereld om ons heen. Bedrijfseconomie gaat onder andere over een eigen bedrijf, marketing, omzet, kosten en winst. Deze kennis kun je in de praktijk brengen met de VECON Business School.

Samen sporten. Nog leuker als jij meedoet!

Sporten is een feest met onze drie indoor gymlokalen en outdoor atletiekbaan en sportvelden. In de brugklas en tweede klas heb je drie uur gym per week. Daarna twee uur per week. Iedereen kan meedoen, gewoon op je eigen niveau en met een dosis gezonde inzet. Ook zijn er volleybal-, voetbal-, mintramp- en hockeytoernooien. In de bovenbouw maak je kennis met nieuwe sporten, kun je extra sportlessen krijgen en allerlei dingen leren over sporten en bewegen. Dit kan met Bewegen Sport en Maatschappij (BSM) als examenvak.

Bèta-vakken

  • Wiskunde

    Divers, afwisselend, uitdagend

    Bij wiskunde leren we niet alleen uit boeken, maar werken we ook met verschillende computerprogramma’s en apps, opdrachten, projecten en wedstrijden.

  • Natuurkunde

    De wereld om ons heen begrijpen

    Bij natuurkunde stellen we vragen, om wat om ons heen gebeurt te begrijpen en te onderzoeken. Waaruit bestaat licht? Is alles te voorspellen? Hoe moet Max Verstappen sturen om de bocht niet uit te vliegen? Waardoor ben je gewichtloos in de ruimte? Enzovoort! Zowel in de onderbouw als in de bovenbouw leer je hoe allerlei verschijnselen in de natuur te begrijpen en te verklaren zijn, maar leer je ook hoe deze kennis wordt toegepast in de moderne techniek. Verder ga je experimenteren, ontwerpen en leer je onderzoek doen. Metingen doen we met ‘ouderwetse’ apparatuur, maar ook met computers en iPads.

  • Scheikunde

    Scheikunde is overal om ons heen

    Je hebt er vast nog nooit over nagedacht, maar wist jij dat alle producten uit je omgeving wel één of meer chemische bewerkingen hebben ondergaan? Zelfs jij bent een chemische fabriek, waarin chemische reacties plaatsvinden. Grappig hè… Daarom is scheikunde zo’n uitdagend vak, waarin theorie en praktijk elkaar ondersteunen en afwisselen. Het doen van proeven vindt je vast interessant. Denk maar eens aan de onderzoeksvraag: ‘Hoe komen ‘Skittles’ aan hun kleuren?’ In klas 1 en klas 2 krijg je het vak NS (natuur- en scheikunde). Vanaf klas 3 zijn dit aparte vakken. Kies je een Natuurprofiel, dan is scheikunde een verplicht vak.

Natuur, Leven en Technologie (NLT)

Een vakoverstijgend vak

NLT is een vak voor de bovenbouw waarin natuurkunde, scheikunde, biologie en aardrijkskunde bij elkaar komen. Regelmatig besteden we aandacht aan maatschappelijke aspecten van natuur, leven en technologie. Je werkt in groepjes en mag onderzoek doen. Bij NLT leer je samen oplossingen te verzinnen en producten te ontwerpen. Ook doe je proefjes. Modules die voorbij komen zijn onder andere forensisch onderzoek en medische beeldvorming. Gastsprekers en interessante excursies (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis) halen de buitenwereld binnen. Met vwo 6 ga je zelfs naar Genève om de deeltjesversneller bij CERN te bezoeken.

Maatschappij-wetenschappen en maatschappijleer

'Een mens is een mens door andere mensen' 

Maatschappijleer gaat over het samenleven met andere mensen. We beïnvloeden elkaar en zijn van elkaar afhankelijk. Dat is soms mooi en spannend, maar soms ook moeilijk en frustrerend. Daarom zijn de keuzes die je maakt en de manier waarop jij de samenleving ziet superbelangrijk. Maatschappijleer krijg je een paar uur per week gedurende één leerjaar.

Afhankelijk van je profiel, kun je in de bovenbouw het vak maatschappijwetenschappen volgen. Een frisse duik in de sociale wetenschappen! Op basis van verschillende vakgebieden proberen we wijzer te worden over het ‘denken en het doen’ van de mens. Je sluit het vak af met een centraal examen.

 

 

Geschiedenis

De toekomst heeft oude wortels

Bij geschiedenis reis je naar het verleden. Daarbij gaat het altijd over mensen. Over daders en slachtoffers van oorlog en geweld. Over dromers en denkers over vrede. Over uitvinders en uitglijders. Over mensen die de loop van de gebeurtenissen bepaalden. En omdat het heden voortkomt uit het verleden, gaat geschiedenis dus eigenlijk over ons. In de eerste drie schooljaren maak je een chronologische tijdreis van de aapmens tot het tijdperk van de computer. Interessante gebeurtenissen en flarden politiek, geloof, economie en wetenschap komen voorbij. In de bovenbouw gaan we dieper op deze tijdreis in. ICT in de les en excursies brengen het verleden nóg dichterbij.