Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport

Combi: topsport + opleiding

Talentvolle sporter: opgelet! Sport jij op hoog niveau en wil je de absolute top bereiken? Ga jij wat school betreft ook voor het hoogst haalbare? Op Het Noordik juichen we dat van harte toe. We helpen je dan ook graag!

Sporten op topniveau en ook nog eens presteren op school, dat is behoorlijk pittig. Je wilt geen training missen, maar er ligt nog een berg huiswerk op je te wachten. Of je hebt een belangrijke wedstrijd, maar op school wordt er ook het nodige van je verwacht. Best lastig!

Je sport is belangrijk, maar je wilt over een paar jaar ook graag een mooi diploma op zak hebben. Op Het Noordik helpen we je de juiste keuzes te maken. Ons Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport kan voor jou een uitkomst zijn.

Wat is het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport?

Leerlingen van Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport gaan naar Het Noordik in Almelo, Vriezenveen of Vroomshoop. Je hebt hiervoor wel een TopsportTalent-status nodig (voorheen Loot-status). Deze krijg je op school als je van je sportbond de status van Belofte (B), Nationaal Talent (NT) of Internationaal Talent (IT) hebt gekregen.


Als topsportleerling heb je contact met je persoonlijke begeleider. Samen met deze begeleider ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt om op hoog niveau sporten en leren met elkaar te combineren.

"Door mijn TopsportTalent-status hoef ik niet alle vakken te volgen. Ik ben erg blij met mijn keuze voor Het Noordik"
Daan Roetgering, klas CR24

Zo ervaren onze TTS-leerlingen Het Noordik

Hoe ervaren onze Topsport- en belofteleerlingen de combinatie tussen het onderwijs bij Het Noordik en hun sport? Je leest het hier!

Paardrijdster Amber

Amber Kiewiet heeft de Topsporttalentstatus en zit op Het Noordik Vroomshoop. “Ik ben altijd gek geweest van pony’s en daardoor kwam er uiteraard daarna een iets grotere pony. Het begon met 1 pony maar mijn hobby is daarna aardig uit de hand gelopen met als resultaat dat ik inmiddels zes pony’s heb waarvan vier in de sport.”

Amber besteedt erg veel tijd aan het trainen van haar pony’s en ze rijdt gemiddeld drie wedstrijden per week. Soms rijdt ze drie tot vier pony’s per dag.
“Omdat ik nu op het voortgezet onderwijs zit, kwam ik daarmee natuurlijk een beetje in tijdnood. Gelukkig heb ik met 1 van mijn pony’s het hoogste resultaat in de sport behaald en omdat ik er nog drie rij kon ik een TTS-status krijgen via de sport federatie. Hier zitten strenge eisen aan waar ik gelukkig sinds een aantal maanden aan voldoe, vertelt Kiewiet vol trots.

“Voor belangrijke wedstrijden kan ik vrijstelling krijgen van school. Op school heb ik daarvoor een contactpersoon waarmee ik wekelijks kan overleggen over wat ik nodig heb om te kunnen trainen en aan wedstrijden mee kan doen”. Ik ben erg blij dat mijn school in mijn eigen omgeving mij kan voorzien van deze mogelijkheid, zodat ik mijn droom kan proberen waar te maken.”

Basketbalster Anne-Fleur schittert op EK

Anne-Fleur zit op Het Noordik Lyceum en speelde in de zomer van 2023 op het EK met het VU16 team (vrouwen onder 16). De voorselectie ging van 45 naar 21 meiden. Enkele weken voorafgaand aan het EK bleven er 14 over. En daar zat de Vriezenveense Anne-Fleur bij!


"Op 11 augustus hadden we onze eerste wedstrijd. Toen ik voor het eerst het Nederlands volkslied hoorde op het veld, werd ik het meest zenuwachtig en besefte ik eigenlijk pas toen dat ik zo een wedstrijd ging spelen op het EK. De eerste wedstrijd was tegen Denemarken en die hebben we gewonnen. Tijdens deze wedstrijd maakte ik mijn eerste driepunter van het EK.  We werden 3e in de poule. Hierdoor speelden we om plek 9-16. Daarna speelden we tegen Luxemburg en Oostenrijk, die hadden we beiden gewonnen.

De laatste wedstrijd tegen Slowakije hebben we helaas verloren. Hierdoor werden we tiende op het EK. Aan het einde van het avontuur kan ik zeggen dat ik toch wel trots ben op het feit dat ik dit heb bereikt. Ik heb er ontzettend veel van geleerd en dit is een moment die ik niet snel ga vergeten. Het was hard werken, maar we hebben ook veel plezier gehad. De band die je met je teamgenoten opbouwt in zo’n korte tijd is echt bijzonder." 

Hoe ziet dat eruit in de praktijk?

Elke leerling is anders en elke situatie is anders. Afhankelijk van jouw talenten, inzet en ambitie werken jij en jouw TopsportTalent-begeleider aan een oplossing die het beste bij jou past. Maatwerk noemen we dat. Denk daarbij aan:
• een aangepast lesrooster
• de mogelijkheid om vrij te krijgen voor wedstrijd of training
• ontheffing van bepaalde vakken

 

Contactgegevens TopsportTalent-coordinatoren

De heer J. Ligtenberg j.ligtenberg@noordik.nl, tel. 0546 – 81 98 89
De heer S. Pol s.pol@noordik.nl, tel. 0546 – 48 48 48

 

Meer weten?

Meer informatie vind je ook op de website van het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport.