Herakles met een K

De bekendmaking dat Herakles de opvolger is van Ariel.

Herakles met een K: het verhaal

Het is april 2022: Ons verhaal begint met een selectiewedstrijd in het voetbalstadion; Heracles tegen Twente. De jonge voetbalster Lieke, een talent van wie veel verwacht wordt, is erg gespannen. Ze speelt een slechte eerste helft en mist een dot van een kans! In de rust blijft ze alleen achter op het veld. Het is niet haar dag. Ze kijkt naar de grote voetbalbeker, die al klaar staat. Op de beker staan vrouwen afgebeeld. Ziet ze dat nou goed? Het lijkt of de vrouwen bewegen….Meer dan 3000 jaar terug in de tijd

De vrouwen (muzen) vertellen het meisje het verhaal over haar voetbalclub; Herakles. Een verhaal dat al in de 6e eeuw voor Christus werd verteld:

Na een aards avontuurtje van oppergod Zeus,  is de moeder van Herakles, een mooie, aardse Griekse vrouw, zwanger van Zeus. Er zal een halfgod geboren worden op Aarde; Herakles! Is het niet enig? En bovendien: een halfgod die een held is, zal onsterfelijk zijn! Zeus is (letterlijk) in de wolken; Herakles moet een held worden.

Hera, de godinnenvrouw van Zeus, is natuurlijk stikjaloers. En ze is niet de enige. Hades, de broer van Zeus én god van de onderwereld, is ook wat minder blij met het nieuws: hij vindt dat hij gaat over leven en dood, niet zijn broer Zeus. Hades zal er alles aan doen, om te voorkomen dat Herakles een held – en dus onsterfelijk - wordt. Hij laat de levensdraad van Herakles doorknippen door zijn Zieners, maar de oude zieners zien helaas niet meer zo goed. Ze knippen per ongeluk de draad van de moeder van Herakles door en precies op dat moment, wordt de moeder van baby Herakles doodgebeten door een slang. Herakles heeft dus geen moeder meer.

Twee Twentse lieve oude mensen, Marietje en Jozef (Timmerman in Spiekerbokse), vinden baby Herakles en besluiten voor het kind te zorgen. Ze hebben zelf geen kinderen en verzorgen hem goed; als een geschenk uit de hemel.

Herakles voelt al vanaf zijn jonge jaren dat hij anders is. Zijn ouders zijn heel lief, maar ook een beetje vreemd. En ze praten zó raar! Hoort hij hier wel echt thuis? Soms laat hij, uit onhandigheid, wel eens iets vallen en dan is het meteen stuk! Hij kan er niets aan doen, het is alsof hij z’n eigen krachten niet kent. Alsof hij niet thuishoort op de plek waar hij nu woont.

Herakles leert uiteindelijk het verhaal over zijn echte ouders en vertrekt naar de Olympus om op zoek te gaan naar zijn echte vader Zeus. Zeus ontvangt hem met open armen, maar vertelt Herakles dat hij eerst opdrachten moet uitvoeren om een echte held te worden. Hiervoor komt Herakles terecht bij Philoctetes, kortweg Phil.  Herakles wordt door Phil getraind tot krachtpatser die de uitdagingen van koning Eurystheus kan uitvoeren om een held te worden.

Eurystheus maakt het hem niet makkelijk; Herakles moet 12 werken uitvoeren om te bewijzen dat hij de heldenstatus verdient. Herakles maakt ondertussen ook kennis met de mooie  dochter van Eurystheus: Mel.

Zij vindt Herakles in eerste instantie maar een aansteller, een ijdeltuit. Herakles op zijn beurt, vindt Mel stug en vermoeiend feministisch. Maar kloppen deze vooroordelen wel? Lukt het Herakles om, wanneer Oei en Auw de boel in de war schoppen, trouw aan zichzelf te blijven en durft hij zijn hart te volgen?

We zijn terug in 2022, de voetbalderby

De tweede helft van de voetbalderby begint. Lieke is nog steeds gespannen, maar wie weet heeft ze iets aan het verhaal van Herakles gehad. Durft ook zij haar hart te volgen? En wat betekent het dan om een echte voetbalheld te zijn?

Startdag Musical

Dans, koor, orkest, grime, PR, organisatie, decor, kostuums, techniek en script: alle verschillende discliplines kwamen bijeen op de startdag van de musical in het Theaterhotel. Na een dag van hard werken werd er een veelbelovende eindpresentatie gehouden waarin elke discipline de opbrengst van de bijeenkomst liet zien. Wat een topdag!

Kick off voorbereiding musical Herakles