Op onze school hebben we oog voor elke leerling, dus ook voor jou. Zeker weten!
Elke leerling heeft recht op onderwijs én ondersteuning. Ook als je extra zorg en aandacht nodig hebt. Op Het Noordik Vroomshoop kijken we naar wat je wél kunt. Wat heb jij nodig om te kunnen leren en goed te functioneren? Het schoolondersteuningsteam staat voor je klaar. Wat voor jou het best en meest passend is bespreken we samen met jou, je ouders en je mentorcoach.
De school heeft een centraal meldpunt: de leerlingbegeleiding (LB). Tijdens schooluren is hier altijd iemand aanwezig. Je leerlingbegeleiding is er voor jou als je:
Van de basisschool naar het voorgezet onderwijs is best een grote stap. Een van de dingen die anders zijn, is dat je vanaf nu een mentorcoach hebt.
Jouw mentorcoach begeleidt je met je studie en heeft gesprekken met jou over hoe het met je gaat. Samen stel je doelen op waaraan jij wilt werken, dat kan een persoonlijk doel zijn (bijvoorbeeld om te ontdekken wat jouw interesses en talenten zijn), maar ook een leerdoel (bijvoorbeeld waar je extra hulp bij nodig hebt). Je mentorcoach is ook het eerste aanspreekpunt voor je ouders.
Hoe pak jij je huiswerk aan? Vind je dat soms wel lastig? Gelukkig is er dan de huiswerkklas. Na je laatste les, op maandag tot en met donderdag, kun je naar de huiswerkklas. Hier kun je rustig werken. En er is een begeleider aanwezig aan wie je vragen kunt stellen. Let op: je krijgt geen bijles. Je wordt dus niet bijgespijkerd voor een bepaald vak. Wat doe je in de huiswerkklas:
Soms zit je niet goed in je vel. Misschien omdat je te maken hebt met geweld of ander agressief gedrag (pesten, discriminatie of seksuele intimidatie). Of je zit met vragen over (homo)seksualiteit of je seksuele geaardheid. Blijf hier niet in je eentje mee zitten, maar ga naar de vertrouwensdocent. Hij of zij kan je verder helpen. Bij ernstige klachten kunnen we de externe vertrouwenspersoon inschakelen. Maken we ons zorgen om je, dan overleggen we met het Schoolondersteuningsteam (SOT). Als het nodig is, schakelen we andere, passende hulp in.
In de eerste klas kun je je laten testen op dyslexie. Heb je dyslexie, dan geeft een externe instantie (dus niet de school) jou een dyslexieverklaring. Dit gaat altijd in overleg met je ouders. Leerlingen met dyslexie kunnen aan de slag met de speciale software van Kurzweil en andere hulpmiddelen en ondersteuning. We hebben een speciaal dyslexieprotocol waarin je kan lezen wat we je aan kunnen bieden en mee kunnen helpen als je dyslexie hebt.
Heb je een dyscalculieverklaring? Dan kun je op school , tijdens toetsen, van deze hulpmiddelen gebruik maken:
Bij het centraal examen krijg je alleen extra tijd en mag je geen hulpmiddelen gebruiken.
Op onze school hebben we oog voor elke leerling. Daarom is er het Pluspunt waar het schoolondersteuningsteam voor je klaarstaat, juist als je extra zorg en aandacht nodig hebt. Wat voor jou het best en meest passend is, bespreken we samen met jou, je ouder(s) en je mentorcoach.
Al die keuzes, pfff, krijg jij het er ook zo benauwd van? Stap dan eens binnen bij de decaan. Dat mag ook samen met je ouders trouwens. De decaan weet veel van de mbo’s in de regio en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op onderwijsgebied. Bij de decaan kun je terecht met vragen over:
Tijdens een faalangsttraining leer je omgaan met de spanning die je voelt als je moet presteren, bijvoorbeeld bij een toets.
Heb je het gevoel dat je onhandig bent in de omgang met je klasgenoten? En dat je daardoor niet precies weet wat jouw plekje in de klas is? Een SoVatraining kan dan iets zijn wat jij nodig hebt.
Zit je in de examenklas en zie je als een berg op tegen de examens? Zo erg dat jij - en je werk- eronder lijden? Wacht dan niet met examenvreestraining.
Wat wil je later worden? Vind jij dat ook zo’n lastige vraag? Op school bereid je je voor op de toekomst. Maar misschien moet je nog helemaal ontdekken welke richting je op wilt. Alle leerlingen volgen het LOB-programma. Klinkt spannend? Valt mee hoor, het is vooral heel leuk. Door middel van opdrachten en activiteiten leer je jezelf beter kennen. In leerjaar 1 en 2 volg je het vak LOB en leer je van alles over de verschillende profielen. Maar je maakt ook kennis met de praktijk:
Na verloop van tijd wordt het helderder welk profiel en welke loopbaankeuzes bij jou passen.