ICT-rijk onderwijs

Wat is ICT-rijk onderwijs?

Voor leerlingen is goed onderwijs van wezenlijk belang om actief mee te doen in de maatschappij van de toekomst. Het Noordik zet daar ICT-rijk onderwijs bij in. Een iPad of laptop wordt gebruikt als een hulpmiddel in de klas. Naast het gebruik van boeken wordt door middel van digitale (werk)boeken, games en apps het onderwijs op een afwisselende en uitdagende manier aangeboden.

Je eigen laptop of iPad

Als je start bij Het Noordik werk je op je eigen laptop (Het Noordik Vriezenveen en Vroomshoop) of op je eigen iPad (Het Noordik Lyceum). Zo hoef jij (of hoeven je ouders) bij de overgang van groep 8 naar de brugklas geen nieuwe laptop uit te zoeken of urenlang specificaties te vergelijken.

Na vier jaar is de laptop of de iPad van jou!

Actueel, op maat en motiverend

Bijna alle leraren gebruiken ICT op één of andere manier in hun lessen. We streven ernaar om onderwijs op topniveau te geven. Daarvoor is het van belang om in te spelen op de verschillende in de klas en dat de lesstof wordt afgestemd op de specifieke behoefte van elk kind. Als ICT op de juiste manier wordt ingezet, neemt de motivatie toe en verbetert dit de leerprestaties. "Wij merken dat leerlingen zodoende beter zelfstandig kunnen werken", aldus Merlin Swart.

"Dankzij ICT kunnen we beter inspelen op behoeftes van elke specifieke leerling en zorgen we voor afwisselende lessen."
Merlin Swart | ICT-expert Het Noordik Lyceum
Bekijk deze video over het toepassen van iPads bij Het Noordik Lyceum.

Vragen over ICT-rijk onderwijs

 • Hoe kom ik aan een laptop of iPad?

  Zodra een leerling start bij Het Noordik, krijgt diegene een eigen laptop (Het Noordik Vriezenveen en Vroomshoop) of een iPad (Het Noordik Lyceum, Almelo). De school zorgt ervoor dat de juiste programma's en tools (samen) geinstalleerd worden. 

 • Wat zijn de kosten van deze laptop of iPad?

  We vragen een kleine bijdrage per jaar  aan de ouder/verzorger van € 50,– per schooljaar zoadat de leerling ook thuis gebruik kan maken van het device.

  Heb je schade? Dan geldt per schadegeval een eigen risico van €75,-. Bij diefstal, verlies of onherstelbare schade van het device is de gebruiker aansprakelijk voor de ontstane schade.

   

 • Hoe lang mag ik deze laptop of iPad gebruiken?

  De bruikleenovereenkomst voor het device (laptop of iPad) geldt voor leerjaar 1 t/m 4. In die vier jaar zorgen de ICT-medewerkers voor een goed werkend device en de eventuele schade- en diefstal-afhandelingen. Na vier jaar is dit device van jou en komt de eigen bijdrage te vervallen.

  Zit je in leerjaar 5 of 6? Dan kun je altijd de ICT-afdeling vragen voor hulp, maar reparaties worden dan niet meer uitgevoerd. We denken wel altijd met je mee wat in jouw geval het handigst is.

 • Wie beheert het device?

  De laptop of de iPad dat de leerling via de school ontvangt is een 'beheerd device'. Dat houdt in dat het apparaat automatisch gekoppeld is aan de school. Zodoende kan de school specifieke instellingen, apps en content aanbieden. Als er betaalde apps nodig zijn, dan gaat dit automatisch via de school. De leerling is de gebruiker van het apparaat. Leerlingen hoeven dus geen applicaties te kopen voor school.

Meer weten?

 • Hoe om te gaan met afleiding? 
 • Tips en trucs hoe Magister te gebruiken?
 • Opdrachten inleveren via je device?
 • Begeleiding van leelringen met dyslexie

Antwoorden op vragen die gaan over het gebruik van hun device hebben we verzameld op de kennisbank op ictrijkonderwijs.nl.

ICTrijkonderwijs.nl