Binnen Het Noordik zijn onderwijsteams onder leiding van een teamleider verantwoordelijk voor het onderwijs aan bepaalde groepen leerlingen. Voor leerlingen en ouders is de mentorcoach het eerste aanspreekpunt.
We helpen je in de brugklas om de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen. Samen met jou ontdekken we waar je kwaliteiten liggen. Op de brugklaspagina's van elke vestiging lees je hier meer over.
In de eerste twee jaren op school maak je kennis met verschillende vakgebieden. Zo weet je precies waar jouw interesses en talenten liggen en kun je een goede keuze maken voor een profiel in de bovenbouw. Deze uren zijn verweven in de onderwijstijd, onder andere bij de N+Uren (uren die leerlingen zelf kunnen kiezen, in samenspraak met de mentor, gericht op talentontwikkeling en (vak)ondersteuning).
De lessentabel verschilt per vestiging. Op deze vestigingspagina's kun je de lessentabel inzien onder het kopje Informatie - Lessen en toetsen.
De kwaliteit van ons onderwijs zit hem in de samenhang van de leerprestaties van de leerlingen, de sociale kwaliteit bij ons vestigingen, de studierendementen en de aansluiting op een vervolgopleiding. Vanuit kwaliteitszorg worden de ontwikkelingen gemonitord en geanalyseerd.
KwaliteitszorgOp alle vestigingen werken de leerlingen ook op laptops/tablets. We werken met een mix aan leermiddelen. Zo houden we het onderwijs uitdagend, efficiënt en modern en bereiden we onze leerlingen voor op de samenleving van morgen.
Het Noordik haalt het beste uit elke leerling. Maatwerk voor leerlingen die wat extra hulp kunnen gebruiken, maatwerk voor leerlingen die willen excelleren, maatwerk voor leerlingen die specifieke interesses hebben, die verder gaan dan de schoolmuren. Dat betekent dat er meer ruimte is voor een leerling om eigen keuzes te maken.
De ene leerling heeft meer tijd nodig voor wiskunde dan de ander, terwijl die ander juist weer minder tijd nodig heeft voor Engels. De ene leerling heeft meer interesse voor wetenschap en technologie, terwijl de ander meer affiniteit heeft met cultuur. De basis blijven de lessen, maar daarnaast valt er voor een ieder meer te kiezen.
Bij de vestigingen in Vriezenveen, Vroomshoop en het Lyceum in Almelo kiezen leerlingen, in samenspraak met hun mentorcoach, hun N+Uren. Dit zijn uren, gericht op (talent)verrijking of (vak)ondersteunend, die de leerling zelf kan kiezen. Het aantal N+Uren verschilt per vestiging, per leerjaar en per niveau.
Op de vmbo-vestigingen kunnen leerlingen één of meerdere vakken volgen op een hoger niveau. Dat komt dan duidelijk bij op de cijferlijst of op het diploma te staan. Bij Het Noordik Lyceum is die extra uitdaging verweven in de vakverrijking.
Bij Het Noordik Vriezenveen en Vroomshoop heb je een maatschappelijke stage. Je doet dan vanuit school minimaal 30 uur vrijwilligerswerk. Je leert hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dat is niet alleen voor jou belangrijk, maar ook voor de samenleving. Je leert organiseren, anderen helpen en contacten leggen met allerlei verschillende mensen.
Een maatschappelijke stage is niet alleen leuk en nuttig, het is ook nog eens heel erg leerzaam. Als je nog niet precies weet wat voor werk je later wilt gaan doen, kun je via de maatschappelijke stage een goed idee krijgen van wat er allemaal mogelijk is. Zo doe je alvast ervaring op en heb je later een betere kans op een baan. Je kunt bijvoorbeeld gaan helpen op de kinderboerderij in de buurt, of training geven aan de kinderen van je sportclub. Ook op het verzorgingshuis of bij daklozen kun je aan de slag. Vraag eens rond bij je in de buurt. Er is altijd wel iets leuks te vinden dat bij jou past.