havo

Maak kennis met de havo

Ga jij na groep 8 naar de havo? Dan kom je terecht op het op één na hoogste onderwijsniveau van Het Noordik. Extra fijn: je kunt de eerste drie jaren naar de havo in Vroomshoop. Pas voor havo 4 en 5 ga je naar vestiging Lyceum in Almelo. Tuurlijk, het is een andere vestiging, maar je bent dan een stuk ouder en veel docenten en lesboeken ken je al. Ook tijdens excursies en projectweken trekken de vestigingen Vroomshoop en Het Lyceum samen op. Zo ken je Het Lyceum al heel goed voordat je overstapt.

Met je havodiploma op zak kun je later naar het hbo. 

Bovenbouw havo? Het Lyceum!   

Het eerste, tweede en derde leerjaar van de havo kun je volgen in Vroomshoop. Voor leerjaar 4 en 5 ga je naar Almelo. Ook al vindt het tweede deel van je opleiding plaats in Almelo, je zult zien dat veel dingen hetzelfde zijn. De leraren van beide vestigingen werken nauw samen.  

Wél anders is, dat je verder moet fietsen dan naar Het Noordik Vroomshoop. Gelukkig kun je voordelig met de bus. Een uitkomst bij slecht weer, donkere dagen en ‘s winters! 

Havoleerling Sander maakte na drie jaar de overstap van Vroomshoop naar Almelo

“De mentor in Vroomshoop heeft mij goed begeleid op weg hier naar toe. Aan het eind van het derde jaar, dus voordat ik aan Het Lyceum begon, was er een kennismakingsmiddag in Almelo. Het eerste gesprek met mijn nieuwe mentorcoach was meteen prettig. In het begin moest ik wennen aan de lokalen en de plattegrond, maar gelukkig vond ik mijn weg al snel. Ik heb het naar mijn zin bij Het Noordik Lyceum. De klas is leuk en de sfeer is goed. Veel lesstof sluit exact aan op wat ik vorig jaar ook heb gehad. Ik mis eigenlijk niets! Het Noordik Vroomshoop en Het Noordik Lyceum in Almelo zijn allebei fijne scholen.” 

En hoe kijkt moeder Desiree terug op de overstap?  

“Aangezien Sander een ‘rugzakje’ heeft, wilden we de overstap nauwlettend volgen. Regelmatig hebben we gesproken met begeleiders en leraren. Sander zag er niet tegenop om naar Almelo te gaan en als ouders zijn we blij dat het zo goed met hem gaat. De overgang is prima verlopen. Hij redt zich best in het gewone traject. Bovendien is Sander voor Expeditie Noordik Almelo op reis geweest naar Cambodja. Erg goed voor zijn ontwikkeling. Daar zijn we heel trots op.” 

Goed voorbereid naar de bovenbouw

Elk schooljaar op Het Noordik bestaat uit vier periodes. Zit je in havo 3, dan ga je in de derde perioderond april - verder in een profielstroom. Je sluit wat vakken af en krijgt er nieuwe bij. Uit deze nieuwe vakken kun je zelf een keuze maken. Denk bijvoorbeeld aan natuur, Leven & technologie, maatschappijwetenschappen of bedrijfseconomie. Zo ben je klaar om naar havo 4 te gaan.   

Wij zorgen er met elkaar voor dat de overstap van Vroomshoop naar Het Lyceum vlekkeloos verloopt.  Je klasgenoten, docenten en het gebouw ken je alllemaal al waanneer je afscheid neemt van Het Noordik Vroomshoop. En dat afscheid verloopt niet stilletjes. Wij noemen die dag de uitzwaaidag, waarop je met je klasgenoten van havo en vwo 3 een dag gezellig weg gaat. Met een bbq op het schoolplein na alle activiteiten van die dag, sluit je  je schoolcarriere op Het Noordik Vroomshoop af en kan je nieuwe avontuur op het Noordik Lyceum beginnen.

 

 Voor klas 4 kan je kiezen uit de volgende profielenL 

  • Economie en Maatschappij 
  • Cultuur en Maatschappij 
  • Natuur en Gezondheid 
  • Natuur en Techniek