Vakken

Dit ga je leren!

Bij Het Noordik krijg je veel verschillende vakken in de brugklas. Hier check je alvast wat elk vak inhoudt.

Mentorcoachles

Je mentorcoach helpt je om je weg te vinden binnen school en begeleidt je waar nodig. Als je vragen hebt over een vak of als je iets lastig vindt, kun je hem of haar altijd vragen. Ook als je ouders vragen hebben, is de mentorcoach de eerste aan wie zij hun vragen kwijt kunnen. Je krijgt ook les van je mentorcoach. Samen met je klasgenoten en je mentorcoach bedenken jullie ook een klassenuitje. Het is belangrijk dat je prettig in je vel zit en dat je het naar je zin hebt op Het Noordik Vroomshoop.

Talen

 • Nederlands

  Ontdek wat er allemaal kan met taal!

  Het is echt een ontdekkingsreis, je jaren op de middelbare school. Je zult op die reis ook veel ontdekken over onze taal. Hoe hanteer je de regels van de (werkwoord)spelling? Hoe zorg je ervoor dat je teksten goed begrijpt? Hoe formuleer je een goede zin? Hoe schrijf ik een goede tekst? Wat is de betekenis van bepaalde woorden? Allemaal vragen waar we aandacht aan besteden bij de lessen Nederlands.

  Ook vinden wij het bij Nederlands van belang dat je op je eigen tempo kunt werken aan je eigen ontwikkeling. Daarom gebruiken wij het programma Numo. Binnen dit digitale programma ga jij aan de slag met lezen, (werkwoord)spelling, formuleren, grammatica, leestekens en woorden. Op deze manier ontdek wat je al goed kunt, waar je nog meer aandacht aan moet besteden en je krijgt de mogelijkheid om door te groeien op bepaalde gebieden.

  Tenslotte kijken we bij het vak Nederlands ook naar later, naar de maatschappij. Hoe schrijf je een goede e-mail? Hoe vul je formulieren in? Op welke manier bekijk je beeldmateriaal? Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Hoe onderbouw je je eigen mening? Allemaal vragen waar we aandacht aan besteden tijdens de lessen.

 • Engels

  Wat ga je doen voor het vak Engels? Wist je dat veel Nederlanders Engelse boeken in het Engels lezen? Engels is dan ook een prachtige taal.

  We werken met Stepping Stones. We starten elk nieuw hoofdstuk met een praktische opdracht om te ontdekken wat je gaat leren. Daarna gaat je ontdekkingsreis verder door het leren van woordjes, zinnen en grammatica in het Engels. Dat doen we op allemaal verschillende manieren, via overschrijven, quizlet, wrts, kahoots of jeopardy. Dit doen we allemaal via de computer of een spellinggame en zo ontdek je welke manier van leren goed bij jou past.

  Ook lezen en luisteren we naar teksten in het Engels en kijken we elke week naar Newsround, het Engelse jeugdjournaal. We lezen Engelse leesboeken, geven presentaties in het Engels en spreken zoveel mogelijk Engels in de les. 

 • Duits

  Herzlich willkommen!

  In klas 1 leer je de basis van de Duitse taal. Je maakt kennis met alle vaardigheden zoals lezen, luisteren, schrijven en spreken. Daarnaast leren we je ook dingen over het land en de cultuur. Wist je dat Duits de meest gesproken taal in Europa is? Het zou dus zomaar kunnen dat ze later in je werk of op vakantie Duits nodig hebt. Wij leren je, om de taal in echte situaties te gebruiken (bijvoorbeeld in een restaurant als je iets wilt bestellen). Auf Wiedersehen!

N+ uren

Je hebt elke week minimaal 2 N+ uren. Je kiest dan zelf welk vak je wilt gaan volgen. Natuurlijk begeleidt jouw mentorcoach je hierbij.

Er zijn verschillende soorten N+uren:

• Hulp bij een bepaald vak

• Verdiepen in een interessant vak

• Ontdek een vakgebied dat je nog niet kent!

"Het Noordik Vroomshoop is een huiswerkarme school."
Tijdens de studie-uren, die al ingepland staan op je rooster, kun je huiswerk maken of met anderen werken aan opdrachten en projecten. Zo heb je thuis nauwelijks huiswerk.

Kunst

Bij het vak kunst ga je creatief bezig. Je leert op een andere manier denken en je ontdekt dat er talloze creatieve oplossingen zijn. Bij het vak kunst worden er werkstukken gemaakt die je eigen creativiteit wakker schud. Je leert werken met verschillende materialen en gaat daarmee aan de slag om een 2D of 3D werkstuk te maken. Denk aan verf, potloden, inkt, collagetechnieken, klei, hout en metaal. Ook fotografie en andere digitale middelen zetten we in om tot een mooi eindwerk te komen.

De kunstlokalen zijn creatieve omgevingen, waar je individueel of d.m.v. samenwerking leert hoe je je eigen idee omzet naar een prachtig werkstuk. Vaardigheden die je overal weer kan gebruiken. Een inspirerend vak!

 

 

Op ontdekkingsreis...

Ontdek alles over Nederland en de wereld, nu en toen;  en over alles wat leeft!

Aardrijkskunde

Reizen door de wereld. Bij Aardrijkskunde leer je veel over onderwerpen als Steden, Weer en klimaat, Arm en Rijk en Water. De theorie wordt afgewisseld met praktijkopdrachten en wat vertelt een atlas je eigenlijk allemaal?

Ook digitaal ga je aan de slag. Zo lijken de vulkanen, aardbevingen en tsunami’s levensecht. Dankzij apps en internet wordt de reis alleen maar uitdagender! Af en toe een Kahoot, een filmpje maken van je eigen weerbericht, een natuurramp onderzoeken of een vreemde cultuur bezoeken, al dit soort onderwerpen komen langs.

Je vergroot je kennis, maar leert ook samenwerken, presenteren, ontwerpen en andere vaardigheden die je in de toekomst nodig zult hebben.

Geschiedenis

Geschiedenis, het vak voor jouw toekomst!

 

Bij geschiedenis leer je hoe de wereld werkt. Waarom ontstaan er oorlogen? Waarom hebben wij vrijheid van meningsuiting en waarom is deze zo belangrijk? Wat maakt ons land nu zo uniek? Hoe kunnen we leren van fouten uit het verleden?

Door goede verhalen, beeldende afbeeldingen en meeslepende video’s brengen we de geschiedenis weer tot leven. En, als het kan, leggen wij het  nieuws van de dag uit. Welk verhaal zit er achter een aanslag? Waarom is een presidentsverkiezing in een ander land voor ons belangrijk?

Door naar onze eigen tijd te kijken, blijft de geschiedenis levend.

Ok, alles lijkt nieuw tijdens je eerste dag op je nieuwe school. Allemaal nieuwe vakken, docenten, lokalen en klasgenoten. Je komt het biologielokaal binnen en ziet van allerlei aparte opgezette dieren, microscopen en plantjes staan. Maar is alles wel zo nieuw voor je?

Eigenlijk ben je altijd al wel een beetje bezig geweest met biologie. Met het voedsel dat je eet, de planten die groeien en de dieren om je heen. Heb je altijd al willen weten waarom je hond en kat graag vlees eten en de spuitjes die je tijdens het eten (toevallig ;)) op de grond hebt laten vallen laten liggen? En waarom je elk jaar weer verkouden wordt? Dan ben je bij biologie aan het juiste adres.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe je ogen en oren eigenlijk werken? En hoe het komt dat je nog botten nog steeds groeien? Of hoe het komt dat een wondje op een gegeven moment stopt met bloeden? Op deze vragen gaan we in het eerste jaar ook antwoorden vinden. Ook ga je kijken naar de verschillen tussen dieren die op het land, in de zee of in de lucht leven. Dit doen we jammer genoeg niet in een onderzeeboot of in een vliegtuig. We blijven met onze beide benen op de grond, maar gaan er zeker een paar keer op uit!   

Leuk weetje!

Welk dier heeft altijd jeuk ?

 (BARK)

Techniek

Techniek is de toekomst! Daarom ga je in de brugklas al op ontdekkingstocht in de techniek. Je maakt kennis met de techniek van vandaag en morgen.

Je leert allerlei vaardigheden zoals solderen, houtbewering, elektrotechniek en metaaltechniek. Ook gaan we werken met drones, robotica en het 3d printen. Techniek is echt leren door te dooen, zelfstandig of in een team.

Bij sommige teamopdrachten ga je in een wedstrijdvorm strijden tegen een ander team. Een onmisbaar vak voor de toekomst van nu!

  

Aan de slag met getallen!

 • Wiskunde

  Wiskunde op het Noordik Vroomshoop is veel meer dan alleen rekenen, zoals je dat kent van de basisschool. Met coördinaten kun jij al snel punten in een assenstelsel zetten. Ook gaan we met een passer aan de slag. Een mooi instrument om mooie figuren maken, maar je leert ook waarom het nuttig is om met een passer cirkels te tekenen. Daarnaast mag je na een paar maanden ook bij wiskunde een rekenmachine gebruiken. Op het begin is het even wennen, maar aan het einde van de brugklas kun je al moeilijke formules en berekeningen uitvoeren. Daarnaast gaan we bezig met symmetrie, rekenen we met procenten en leer jij om grafieken af te lezen.

  We hebben ook een digitale methode waar instructiefilmpjes staan en waar je je eigen werk kunt nakijken. Vind je wiskunde moeilijk? Je docent is elke les bereid je te helpen en met de juiste inzet zal je zien dat iedereen met wiskunde uit de voeten kan!

 • Rekenen

  Het rekenen in de brugklas op Het Noordik begint gemakkelijk en heeft een ruime overlap met de laatste groepen van het basisonderwijs. Dus ook leerlingen die (nog) niet zo goed kunnen rekenen kunnen makkelijk meedoen en oefenen om beter en sneller de basisvaardigheden van het rekenen onder de knie te krijgen. Als je de sommen toch nog moeilijk vindt, nadat de docent klassikaal heeft uitgelegd, krijg je aan je eigen tafel hulp als je er om vraagt.

  In de brugklas werken we de eerste periode vooral aan + en – sommen, hoe kan je schatten wat de uitkomst ongeveer moet zijn, en hoe reken je precies uit wat het antwoord is? Zowel bij de + als de – sommen beginnen we gewoon met eenheden gevolgd door tientallen en breiden rustig uit naar honderd- en duizendtallen. Ook aan het rekenen met getallen met komma’s erin komen we toe. Voor de echt goede rekenaars breiden we het rekenen zelfs uit naar miljoenen en miljarden. Je wilt toch je bankrekening kunnen nakijken als je miljonair wordt? 

  Uiteraard komen ook de moeilijkere basisvaardigheden aan bod,
  x en : sommen en ook de tafels worden geleerd. Heb je nog moeite met de tafels van vermenigvuldiging of met delen, dan krijg je een hulpkaart.

  Elke paragraaf bij het rekenen eindigt met een aantal sommen die je in het dagelijks leven zou kunnen tegenkomen.

Lichamelijke opvoeding

Samen sporten! Nog leuker als jij meedoet. En iedereen kan meedoen, gewoon op je eigen niveau en met een dosis gezonde inzet. Je gaat kennis maken met veel verschillende sporten binnen de thema’s spel, atletiek en turnen. Je moet hierbij denken aan softbal, basketbal, kogelstoten, hoogspringen, ringzwaaien en trampoline springen. Ook is er volop tijd om leuke spelletjes waarin samenwerken erg belangrijk is. Voorbeelden hiervan zijn trefbal en multi-bal. 

En is sport en bewegen helemaal je ding? Wil je je daar wel meer in verdiepen? Wil je later actief werk gaan doen? Of wil je trainingen of sportlessen kunnen geven? Dan is vak LO2 (lichamelijke opvoeding 2) zeker wat voor jou. 

Godsdienst: Ik zie ik zie wat jij niet ziet

De wereld om je heen is niet zwart of wit. In de lessen levensbeschouwing helpen we je om een zaak van meer kanten te bekijken. Na een kleine lesinstructie ga je op onderzoek uit, vaak in een groepje. Samen ga je aan de slag en bepaal je hoe je gaat werken en met welke materialen. Je leert van elkaar en met elkaar. In de eerste jaren ligt de nadruk op de drie grote godsdiensten jodendom, christendom en islam.

Muziek

We geven rising stars een podium! Hoe?

Er is een keyboard voor elke leerling. Je leert drummen in de geluidsdichte studio's, gitaarspelen en zingen. Of misschien wel je eigen muziek componeren. Muziek is echt een gaaf vak!

Kun jij goed zingen en vind je het leuk om voor publiek op te treden, dan kun je meedoen aan ‘Best Singer Vroomshoop’. We zien elk jaar weer veel talent voorbijkomen tijdens deze jaarlijkse show. De winnaar van Vroomshoop stroomt door naar de schoolfinale van Het Noordik. En die beste zangers shinen uiteindelijk in de finale van Best Singer Almelo, waar ze het tegen scholieren van andere scholen opnemen!