mavo

Maak kennis met de mavo

De mavo in Vroomshoop is een theoretische opleiding die je voorbereidt op een MBO-opleiding op niveau 4 of de havo.

Bij Het Noordik Vroomshoop kun je bij de mavo kiezen voor de volgende profielen:

• Zorg & Welzijn

• Economie

• Techniek

Op de mavo ontdek je in de loopbaanoriëntatie uren welk profiel het beste bij jou past.

Daarnaast kun je havo-lessen volgen voor een soepele overgang naar de havo.

Doorstroming en toekomst

Soepel doorstromen   

Waarom zou je kiezen voor de mavo+? Nou, omdat je dan beter en makkelijker doorstroomt naar mbo niveau 4 of naar de havo. Het is dus een verstandige keuze voor later, ook al lijkt dat nu misschien nog ver weg.  

De beroepen van morgen 

De komende jaren zal Nederland veel behoefte hebben aan vakmensen die ook theoretisch uit de voeten kunnen. Anders gezegd: aan kunners en kenners. Denk maar eens aan dit soort beroepen: 

  • teamleider in de zorg 
  • werkvoorbereider in de bouw 
  • calculator in de bouw 
  • ondernemer met vakkennis 

 

Eerst ontdekken, dan pas kiezen!

Leerjaar 1 en 2 

In klas 1 en 2 krijg je iedere week, naast je gewone lessen, een uur loopbaanoriëntatie. Je maakt dan alvast kennis met de verschillende profielen. Vanaf het derde leerjaar kies je een bepaald profiel.  

Wat doe je tijdens loopbaanoriëntatie?  

In blokken van tien weken komen diverse werelden voorbij: techniek, economie en ondernemen, zorg en welzijn. Je maakt een kort verslag of werkstuk over wat je hebt geleerd. Ook beschrijf je wat je leuk of minder leuk lijkt aan zo’n profiel. We praten over jouw verslag. Niet alleen met jou, maar ook met je ouders. Samen kiezen jullie het profiel dat jou het meest aanspreekt. 

Leerjaar 3 en 4 

In de derde klas krijg je vijf uur per week les in de vakken van jouw profiel.  

Weet je al of je naar de havo zult doorstromen? Dat betekent:  

  • drie uur extra Nederlands, Engels en wiskunde  
  • twee uur een extra keuzevak 

In de vierde klas krijg je drie uur per week les in de profielvakken of de ‘havovakken’. Je sluit je vmbo-opleiding af met een diploma op mavoniveau. Daarmee ben je perfect voorbereid op de havo of op een specifieke vakopleiding op mbo niveau 4. En wie weet ga je na de havo of het mbo wel naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Ook dat is mogelijk! 

 

 

 

Maak kennis met onze 4 profielen

Op Het Noordik Vroomshoop maak je als mavo-leerling kennis met 4 profielen!

Zorg & Welzijn

Het profiel zorg en welzijn is voor leerlingen die graag met mensen in alle soorten en maten om willen gaan. Je werkt en leert werken voor verschillende doelgroepen: ouderen, kinderen, volwassenen of mensen met een beperking. Met een diploma zorg en welzijn kan je een opleidingen volgen in de zorgsector, het welzijnswerk, de uiterlijke verzorging, de horeca, de facilitaire dienstverlening, het toerisme of de sport.

Zo leer je bijvoorbeeld hoe je mensen helpt met persoonlijke verzorging, volg je kooklessen, organiseer je activiteiten en ook het schoonmaken hoort er af toe bij. Als je een mensenmens bent kom je bij het profiel Zorg & Welzijn goed tot je recht.

BWI

Bouwen wonen en interieur (BWI) bereidt de leerlingen voor op een loopbaan in de bouw en alles wat daarmee te maken heeft. Bij Bouwen, Wonen en Interieur maak je kennis met de volgende vakgebieden: Infra, Metselen, Timmeren, Schilderen en Meubelmaken & Interieurbouw.

Je gaat aan de slag met verbindingen boven maar ook onder de grond, metselen, lijmen, stukadoren, tegelzetten, voegen en het stellen en isoleren van muren. Je gaat daken, kozijnen, deuren, ramen ontwerpen en maken en je ontwerpt belettering. Ook ga je echt aan de slag met hout. Schetsen, tekenen en maken van meubels. Het leren computertekenen, plannen maken en aansturen van anderen hoort er ook bij. Of misschien ontwerp je wel je eigen huis of slaapkamer. 

E&O

Voor commercieel ingestelde leerlingen is er het profiel Economie en Ondernemen (E&O).

Hoe wordt er gewerkt binnen bedrijven en winkels?  Hoe ga je met klanten om? Hoe richt je een winkel in? Hoe run je een webshop? Hoe komt een pakket op de juiste bestemming? Hoe kan je secretarieel ondersteunen bieden? Dit leer je allemaal in de profielmodules en keuzevakken van Economie & Ondernemen.

PIE

Met Produceren, Installeren, Energie (PIE) is er voor de leerlingen die uitstekend uit de voeten kunnen bij productie- of installatiebedrijven. Binnen dit profiel maak je kennis met basisvaardigheden uit de elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek.

Je kan verschillende modules volgens zoals ontwerpen en maken en besturen en installeren. Daarnaast zijn er verschillende keuzevakken waar je uit kan kiezen zoals Robotica. Hier kun je later veel kanten mee op!