vmbo-bb

Maak kennis met het vmbo-bb

Op Het Noordik Vroomshoop kun je de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo volgen. Daar volg je veel praktijkvakken. Ook krijg je in de onderbouw lessen Mens en Werk. Dat maakt het voor jou gemakkelijker om te ontdekken welk beroepsgerichte profielvak je wilt volgen in de bovenbouw.  

Eenmaal in bovenbouw zijn er verschillende keuzevakken. Die helpen je bij het kiezen voor de opleiding die je na je vmbo gaat doen. Wist je dat je met je vmbo-bb diploma terecht kunt op mbo niveau 2? 

Het leerwerktraject

Voor wie? 

Doe je vmbo-bb, dan kun je het leerwerktraject volgen. Dit is een leerroute gericht op werkend leren. Speciaal voor leerlingen die moeite hebben met de theorie, maar wel goed zijn in praktisch bezig zijn. 

Hoe ziet het eruit? 

In een leerwerktraject werken school en bedrijf samen. Het praktijkgedeelte speelt zich af bij een bedrijf of instelling.  

De leerlingen van het leerwerktraject gaan in de bovenbouw nog maar twee dagen naar school. Op de drie andere dagen lopen ze stage. 

Hoe zit het met je diploma? 

In het leerwerktraject heb je minder examenvakken, maar als je slaagt, krijg je toch een vmbo-diploma. Daarmee kun je doorstromen naar niveau twee van het mbo.  

"Als ik het LWT-traject niet had gedaan, dan had ik deze kans op een toekomst met een vaste baan niet gehad"
Kevin Beuving

Mijn naam is Kevin, ben 15 jaar en zit in het examenjaar.

Ik heb bewust voor het Noordik Vroomshoop gekozen omdat er daar meer praktijkgerichte vakken werden aangeboden en omdat deze school mij meer lag toen ik de schoolkeuze moest maken.

Deze school vond ik mooier omdat het niet zo groot was, ze gewoon overkwamen en niet te veel poeha om jou maar binnen te halen op school en omdat hier niet alles digitaal ging.

In het 2e schooljaar heb ik gekozen voor de PIE opleiding, want ik wou eerst elektricien worden. Door de praktijkvakken kwam ik erachter dat het lassen mij meer lag en door de goede begeleiding van mijn Mentor vanaf het 1e schooljaar heb ik de juiste keuze kunnen maken.

Ik volg nu sinds het 3e schooljaar het LWT-traject (Leren en werken) en ik vind dit mooier omdat ik mij best wel red met het leren, maar ik werk liever met mijn handen en dat kan ik nu. iI ga nu 3 dagen naar school en 2 dagen loop ik stage. Mijn mentor heeft een mooie stageplek voor mij gevonden bij “Hofman Staalbouw” en dat bevalt mij super goed. Zij zijn gelukkig ook erg tevreden over mij voel mij daar echt thuis.

Dit is nu het 2e jaar dat ik daar stage loop en heb nu een mooi vooruitzicht dat ik als ik mijn examen haal volgend jaar ik daar een BBL- opleiding krijg aangeboden. Daar ben ik heel blij mee. Zo heb ik ook een vooruitzicht op een vaste baan. Als ik het LWT-traject niet had gedaan dan had ik deze kans ook niet gehad.

Dus ik ben blij dat ik toen heb gekozen voor Het Noordik Vroomshoop omdat daar alles laagdrempelig is en de begeleiding goed is.

Maak kennis met onze 4 profielen

Op Het Noordik Vroomshoop maak je als bb-leerling kennis met 4 profielen

Z&W

Het profiel zorg en welzijn is voor leerlingen die graag met mensen in alle soorten en maten om willen gaan. Je werkt en leert werken voor verschillende doelgroepen: ouderen, kinderen, volwassenen of mensen met een beperking. Met een diploma zorg en welzijn kan je een opleidingen volgen in de zorgsector, het welzijnswerk, de uiterlijke verzorging, de horeca, de facilitaire dienstverlening, het toerisme of de sport.

Zo leer je bijvoorbeeld hoe je mensen helpt met persoonlijke verzorging, volg je kooklessen, organiseer je activiteiten en ook het schoonmaken hoort er af toe bij. Als je een mensenmens bent kom je bij het profiel Zorg & Welzijn goed tot je recht.

BWI

Bouwen wonen en interieur (BWI) bereidt de leerlingen voor op een loopbaan in de bouw en alles wat daarmee te maken heeft. Bij Bouwen, Wonen en Interieur maak je kennis met de volgende vakgebieden: Infra, Metselen, Timmeren, Schilderen en Meubelmaken & Interieurbouw.

Je gaat aan de slag met verbindingen boven maar ook onder de grond, metselen, lijmen, stukadoren, tegelzetten, voegen en het stellen en isoleren van muren. Je gaat daken, kozijnen, deuren, ramen ontwerpen en maken en je ontwerpt belettering. Ook ga je echt aan de slag met hout. Schetsen, tekenen en maken van meubels. Het leren computertekenen, plannen maken en aansturen van anderen hoort er ook bij. Of misschien ontwerp je wel je eigen huis of slaapkamer. 

E&O

Voor commercieel ingestelde leerlingen is er het profiel Economie en Ondernemen (E&O).

Hoe wordt er gewerkt binnen bedrijven en winkels?  Hoe ga je met klanten om? Hoe richt je een winkel in? Hoe run je een webshop? Hoe komt een pakket op de juiste bestemming? Hoe kan je secretarieel ondersteunen bieden? Dit leer je allemaal in de profielmodules en keuzevakken van Economie & Ondernemen.

Met Produceren, Installeren, Energie (PIE) is er voor de leerlingen die uitstekend uit de voeten kunnen bij productie- of installatiebedrijven. Binnen dit profiel maak je kennis met basisvaardigheden uit de elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek.

Je kan verschillende modules volgens zoals ontwerpen en maken en besturen en installeren. Daarnaast zijn er verschillende keuzevakken waar je uit kan kiezen zoals Robotica. Hier kun je later veel kanten mee op!